Як отримати візу до Німеччини для українців? Список документів і оформлення

Як отримати візу до НімеччиниНімеччина сьогодні є однією з найпривабливіших країн Європейського союзу за рівнем життя і заробітної плати. Саме тому в цю країну щорічно приїжджають для працевлаштування кілька тисяч українців за робочою візою. Чи потрібна віза до Німеччини для українців? Для в’їзду до Німеччини необхідно відкрити національну або шенгенську візу. Шенгенська віза до Німеччини для українців надає право людині перебувати в країні не більше трьох місяців за півроку, а національна спочатку видається громадянам на 3 місяці, але її можна продовжувати.

Наявність шенгенської візи дає громадянам України право на в’їзд на територію держав, що входять в ЄС. Шенген може бути довгостроковим або короткостроковим. До короткострокових відноситься гостьова віза до Німеччини з України за запрошенням родичів, транзитна та туристична, а до довгострокових – студентська та робоча.

Види віз до Німеччини

Виділяють кілька видів віз:

  • робоча;
  • гостьова;
  • туристична;
  • студентська.

Найпоширенішою вважається віза типу «С», яка буває багаторазовою, одноразовою або дворазовою. Подібна віза не передбачає працевлаштування людини і дозволяє перебувати на території Німеччини протягом півроку до 3-х місяців. Таку візу оформляють для туристичних поїздок і відвідування родичів.

Робоча віза в Німеччину для українців зазвичай оформляється на запрошення німецького роботодавця. Документ, який має спеціальну затверджену форму, подається зазвичай разом з виписками з Торгового реєстру, які підтверджують наявність ділових контактів, а також трудових взаємовідносин. Така віза до Німеччини з України видається на вид діяльності, наведена у клопотанні, не передбачаючи перекваліфікацію працівника.

Віза до Німеччини: документи

Щоб отримати візу на в’їзд до Німеччини, вам необхідно надати такі документи для візи:

  1. Оригінал і копію закордонного паспорта.
  2. Копію та оригінал паспорта громадянина України.
  3. Кольорові фотографії (розміром 3,5 на 4,5 – 2 штуки).
  4. Візову анкету.
  5. Бронь авіаквитків на термін перебування в країні.
  6. Ваучер на проживання в готелі.
  7. Медичний страховий поліс із сумою покриття від 30 тис. євро.
  8. Довідку з справжнього місця роботи із зазначенням зарплати.
  9. Документи, що підтверджують мету в’їзду в країну.

Віза до Німеччини: документиКонкретний список документів залежить від мети візиту. Наприклад, перед тим як відкрити візу до Німеччини на довгостроковий період для здійснення робочої діяльності на території цієї країни, українець повинен надати запрошення фірми або трудовий контракт.

Що потрібно для візи на навчання? Для відкриття студентської візи, абітурієнт повинен надати документ, який підтверджує факт його вступу до навчального закладу. У деяких випадках працівники посольства мають право запитувати уточнюючу додаткову інформацію.

Оформлення візи в Німеччину на неповнолітніх дітей здійснюється після подачі свідоцтва до Візового центру про народження дитини та завіреного нотаріусом згоди другого з батьків (не виїжджати). У разі оформлення національної візи, анкета на неповнолітню особу повинна подаватися в 2-х примірниках з підписом двох батьків.

Скільки коштує віза до Німеччини з України і як дового її оформлювати?

Вартість дозволу на в’їзд в країну за шенгенську візу становить 35 євро з однієї людини. Ціна візи залежить від того, який дозвіл ви оформлюєте і на який період. У всіх інших випадках збір не стягується на підставі двосторонньої домовленості України і Німеччини. При подачі через Візовий центр документів, вам доведеться оплатити послуги центру.

Порядок оформлення дозволу передбачає подачу клопотань не раніше, ніж за квартал до передбачуваної поїздки. При відсутності черг, віза може бути виготовлена ​​протягом 2-х тижнів.

Подаючи документи через Візовий центр, ви зможете самостійно відстежувати статус їх розгляду через спеціальну форму, розміщену на сайті центру.

Як отримати візу до Німеччини?

Щоб відкрити робочу візу до Німеччини, спочатку вам потрібно отримати запрошення на роботу. Після отримання документів вам необхідно зареєструватися на подачу документації в консульстві. Подача документів здійснюється тільки в генеральному консульстві, розташованому в Києві.

Реєстрація на подачу документів проводиться в телефонному режимі або через онлайн-запис на сайті. Якщо ви не можете прийти в призначений день, ви повинні обов’язково повідомити про це в консульство по електронній пошті, оскільки в іншому випадку вам можуть відмовити в повторному розгляді документів на отримання візи.

Як отримати візу до Німеччини?Документи, що подаються в консульство, повинні бути обов’язково перекладені на німецьку мову. До документів ви повинні докласти диплом, який підтверджує вашу кваліфікацію, другий закордонний паспорт (якщо він у вас є), візову анкету. Диплом повинен бути переведений на німецьку мову і нотаріально завірений.

Консул після подачі документів розглядає їх протягом 2-х місяців, після чого видає вам свою відповідь. У разі отримання позитивної відповіді, ви можете вирушати на заробітки. Після отримання відмови на виїзд, ви маєте право подати повторний запит. У разі відхилення повторного клопотання, ви можете подати апеляційний лист.

Така віза видається на період, зазначена у трудовому договорі роботодавцем. По закінченню терміну дії робочої візи, вам доведеться повернутися на батьківщину для її продовження, оскільки в Німеччині ви не маєте права її продовжувати. Там ви зможете отримати посвідку на проживання і продовжувати його.

Туристична віза в Німеччину для українців відкривається для громадян, які збираються виїхати за кордон для лікування і відпочинку. При подачі документів в консульство, вам необхідно докласти візову анкету, авіаквитки в обидва боки і папір, що підтверджує наявність в готелі заброньованого номера. Оформлення такої візи займає не більше 10 днів, а в терміновому порядку – від 2 до 5 днів.

Нові правила для українців при отриманні візи

Раніше перед тим як отримати візу до Німеччини з України людина повинна була пройти з консулом попередню співбесіду. З 2019 року українцям не доведеться проходити таку співбесіду.

Раніше якщо посольство відмовляло заявнику в отриманні візи, то людині повідомлялося про це через 2 тижні після здачі документів. У 2019 посольство буде повідомляти людині про своє рішення до того, як оформити візу (протягом двох діб з моменту подачі паперів).

Згідно з новими правилами, основним документом, що підтверджує фінансовий стан людини, буде виступати:

  • виписка з банку про всі операції, вироблених з кредитних карт за останній квартал;
  • виписка про операції з розрахункового банківського рахунку за останній квартал.

При цьому українець повинен буде надати докази того, що він має намір повернутися назад в Україну. Доказом цього може бути наявність: на території України власного майна, неповнолітніх дітей або перебування на момент виїзду в законному шлюбі з громадянином (громадянкою) України.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *